Etäopiskelun ensiapu huoltajille

[Päivitetty 3.4.2020] Ruokapussien jakaminen etäopetuksessa oleville alkaa 7.4. 

Koronavirusepidemian vuoksi etäopetuksessa oleville perusopetuksen oppilaille järjestetään 7.4. alkaen mahdollisuus hakea ruokaa Mäntyharjun koulukeskuksen ruokalasta. Ruoka jaetaan ruokapusseina. Ruokapussi sisältää yhden oppilaan viikon lounaat jasisältö vaihtelee viikoittain. Erityisruokavalioita emme valitettavasti pysty huomioimaan.

Ruokapussien jakelu tapahtuu kerran viikossa, tiistaisin klo 13:30-17:00. Sitovat ilmoittautumiset tehdään tällä lomakkeella.

Jos haluat keskeyttää ruokapussin tilauksen, laita tekstiviesti KESKEYTYS, LAPSEN NIMI numeroon 044 7707246
Jos haluat jatkaa ruokapussien hakua keskeytyksen jälkeen, laita tekstiviesti RUOKAPUSSI, LAPSEN NIMI numeroon 044 7707246 (jos lapsia on useampia, nimet voi laittaa samaan viestiin)

Huom! Tiistaina 7.4. jaettavia ruokakassieja on varattu 300 kappaletta. Mikäli ilmoittautumisia on enemmän, järjestetään keskiviikkona 8.4. ylimääräinen jakelu klo 15-18 koulukeskuksen ruokalassa. Niille, joille ruokakassit jaetaan ylimääräisenä jakelupäivänä 8.4., asiasta ilmoitetaan maanantaina 6.4.  Jatkossa  uudet ruokailuun ilmoittautumiset tulee tehdä edellisen viikon keskiviikkoon mennessä, jotta ruokakassin saa seuraavan viikon tiistaista lähtien. Ilmoittautumiset ovat voimassa toistaiseksi poikkeusjärjestelyjen ajan. Ruokakassia ei voi saada rahana. Toivomme ymmärrystä toiminnan käynnistämisen haasteisiin"

 

[Päivitys 1.4.2020] Kouluterveydenhuollon tiedote: Mikäli oppilaalla tai huoltajalla on tarve saada yhteys terveydenhoitajaan, pyydämme soittamaan Neuvolapuhelimeen puh: 0157447744 arkisin klo 8-14 (esim. alle 12-vuotiaan sairaanlapsen hoidontarpeen todistus). Tarkkavaisuushäiriöihin, sekä muihin akuutteihin asioihin liittyvät sovitut kontrollit, ja tarvittavat rokotusohjelman mukaiset rokotukset turvataan myös tässä poikkeustilanteessa. Näiden toteutumisesta olemme perheisiin yhteydessä. Oppilashuollon psykososiaaliset palvelut ovat oppilaiden käytössä ja kannustamme tarpeen mukaan ottamaan yhteyttä.

[Päivitys 31.3.2020] Hallitus on päättänyt jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13. toukokuuta 2020 saakka. Tämä tarkoittaa varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen osalta sitä, että rajoituksia tullaan jatkamaan kuukaudella 13. toukokuuta saakka. Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos epidemian rajoittaminen sitä vaatii. Mäntyharjussa varhaiskasvatus ja perusopetus toimivat, kuten on aiemmin tiedotettu. Lukion 5. jakso tullaan toteuttamaan kokonaisuudessaan etäopetuksena.Koronaviruksen aiheuttamien sairastumisien hallitsemiseksi on tänä keväänä ryhdytty voimakkaisiin toimenpiteisiin. Yksi näistä on koulujen sulkeminen lähiopetukselta. Onni onnettomuudessa on, että tänä päivänä meillä on käytettävissämme useita digitaalisia työkaluja, jotka mahdollistavat monimuotoisen etäopetuksen. Tilanne vaatii kuitenkin oppilailta, huoltajilta ja myös opettajilta paljon uuden oppimista ja kärsivällisyyttä. Osalle työkalut ovat jo entuudestaan tuttuja, mutta suurin osa tutustuu etätyöskentelyyn ensimmäistä kertaa. Tähän artikkeliin on koottu tietoa etätyöskentelystä ja keskeisiä työkaluja, joita koulujen etäopetuksessa tällä hetkellä käytetään. Mukana myös linkkejä vinkkisivustoille ja käyttöoppaisiin.

Aluksi tärkeintä on muistaa, että uusien toimintaympäristöjen omaksuminen vie aikansa. Kaikki merkit viittaavat kuitenkin siihen, että tämä onnistuu lopulta oikein hyvin.

Ehdottomasti tärkein työkalu etäopiskelun tukemiseksi, on lapsen säännöllinen päivärytmi. Tämä on myös monille huoltajille se kaikkein hankalimmin toteutettava, varsinkin jos järjesteltävänä on myös oma työssäkäynti tai etätyöskentely. Tässäkin on hyvä kuitenkin muistaa, että täydellisyyteen ei ole tarvetta pyrkiä. Riittävän hyvä on poikkeusoloissa täydellisyyttä ja sinne päin on ihan hyvä sekin. Arkirytmi on hyvä säilyttää samanlaisena kuin koulupäivinä lähiopetuksessa. Koulupäivän aikana on tärkeää pitää myös taukoja ja hyödyntää niitä virkistäytymismahdollisuuksia, joita kotona on käytettävissä. Katso myös Lastensuojelun Keskusliiton vinkit etäopetusarkeen (klikkaa kuvaa).

Etäopetuksesta selviytymiseen kotona pureutuu myös tämä artikkeli Ylen sivuilla.

Huoltajien on hyvä muistaa, että etäopetus ei ole kotiopetusta. Opettajalla on edelleen vastuu opetuksesta, vaikka huoltajien apua toki tarvitaankin. Tarvittaessa voi olla yhteydessä myös kuraattoriin, koulupsykologiin tai nuorisotyöntekijöihin. 


No, sitten niihin etäyhteyksiin… Jonkinlainen älylaite (puhelin, tabletti, läppäri tai pöytäkone) löytynee joka taloudesta. Jos ei ole, kannattaa olla yhteydessä opettajaan ja kysellä mitä mahdollisuuksia koululla on antaa laitteita käyttöön.

Wilma. Opettajalähtöiseen tiedottamiseen ja viestintään huoltajille käytetään yleisesti Wilmaa. Sinne voi kirjautua, pyytää tunnuksia ja salasanoja ja ladata mobiilisovelluksen oheisesta linkistä. Lataa Wilma tästä.

Whatsapp. Useat opettajat ovat perustaneet Whatsapp -ryhmiä sekä luokkaryhmille, että huoltajille. Tämä soveltuu erityisesti pikaviestintään ja ajatusten vaihtoon ryhmässä. Lataa Whatsapp tästä. 

Kaikkein pienimpien lasten kohdalla Whatsapp ei ole välttämättä paras ratkaisu ja jokainen huoltaja arvioi tilanteen oman lapsensa osalta. Yhteydenpitotavoista kannattaa aina keskustella opettajan kanssa.

 

Office365

Kaikilla oppilailla 4. vuosiluokasta ylöspäin, on käytössä Microsoftin Office365 -paketti, johon kuuluu monia eri ohjelmia. Tunnetuimpia näistä ovat Word-tekstinkäsittely, Excel-taulukkolaskenta ja PowerPoint-esitykset. Office-ohjelmiin pääsee yhdellä kirjautumisella osoitteessa www.office.com. Käyttäjätunnuksena on oppilaan sähköpostiosoite (etunimi.sukunimi@edu.mantyharju.fi) ja oppilaan itse luoma salasana. Jos salasana on unhotunut, voi laittaa viestiä opettajalle.

Näiden ohjelmien käyttöön suosittelemme Chrome -selainta. Sen voi ladata tästä. 

Paljon opetuksessa käytetty Office -ohjelma on Microsoft Teams. Teamsiin pääsee myös officen kirjautumissivulta. Monet opettajat ovat jo luoneet luokka- tai oppiainekohtaisia "tiimejä", joihin oppilaat liitetään automaattisesti. Teamsissä voi olla koko luokan kanssa videoyhteydessä, tehdä erilaisia harjoituksia, kokeita jne. Teamsin kautta voi myös keskustella opettajan kanssa kahden kesken. Katso Microsoftin ohje vanhemmille ja huoltajille tästä. 

Mikäli mahdollista, Teamisista kannattaa ladata työpöytäsovellus ja/tai mobiilisovellus. Työpöytäsovelluksen saa ladattua helpoiten Teamsin verkkosovelluksen vasemmassa alareunassa olevasta latauspainikkeesta. Kännykälle ja tabletille sovellukset löytyvät oman puhelimen sovelluskaupasta (Androidille Play Kauppa ja IOS:lle App Store)

 

Muita ohjelmia ja sovelluksia

Zoom on helppokäyttöinen videneuvottelu -sovellus, joka mahdollistaa usean käyttäjän osallistumisen. Kun opettaja aloittaa Zoomin käytön, hän lähettää osallistujille tunnisteen (Meeting ID), jolla pääsee mukaan. Linkki liittymissivulle tulee yleensä mukana. Zoomiin pääsee myös tästä. 

Socrative -palvelussa opettaja voi tehdä ryhmälle erilaisia tehtäviä ja kyselyitä. Opettaja lähettää oppilaille "luokkahuoneen" numeron ja linkin kirjautumissivulle. Socrativeen pääsee myös tästä. 

Ville on oppimisjärjestelmä, jossa oppilaat voivat tehdä tehtäviä omaan tahtiinsa. Lisätietoja Villestä tästä. 

 

Sivua päivitetään sitä mukaa kun tietoa käytössä olevista ohjelmista kertyy. Vinkkejä etäopetukseen liittyvistä hyvistä toimintamalleista tai sovelluksista voi laittaa sähköpostilla hyvinvointikoordinaattorille (christian.juhola@mantyharju.fi).

 

Jaa