EtusivuPalvelutKoulutus ja opiskelu  > Kouluruokailu

Kouluruokailu                                                  

Lataa koulujen ruokalista tästä.

Maksuton ja maistuva, vaihtelevaksi suunniteltu kouluateria tarjoaa päivittäin virkistävän tauon
koulutyön lomaan, oppilaille ja opettajille.
Kouluateriat pyrkivät kasvattamaan ja ohjaamaan oppilaiden ruokailutottumuksia, hyvinvointia ja terveyttä ylläpitävään ruokavalioon. Hyvät ruokailutavat, ateria-annoksen oikea kokoaminen ja toisten huomioon ottaminen lisäävät viihtyisyyttä ruokailutapahtumaan.
Vaihtelua ruokailuun järjestetään mahdollisuuksien mukaan kausiruoilla sekä tarjoamalla perinteisten juhla-aikojen ruokia koululounailla. Lisävaihtelua saadaan järjestämällä erilaisia teemapäiviä mahdollisuuksien mukaan. Näin ylläpidetään oppilaiden ruokakulttuurin tuntemusta.
Koostumukseltaan kouluateriat ovat monipuolisia ja vaihtelevia, vähäsuolaisia eivätkä sisällä kovia rasvoja. Oikein mitoitettu Kouluruoka kattaa oppilaiden energia - ja suojaravintoaine tarpeen kouluaterian osalta. Päivittäinen koululounas on n. 1/3 päivän ravinnon tarpeesta. Koululounas sisältää pääruoan, salaatin tai muun lisäkkeen, leivät, ravintorasvan ja ruokajuomana rasvattoman maidon, piimän tai vettä. Koululounas täydentää kotona tarjottavia aterioita.
Ruokailijoiden erityisruokavaliot huomioidaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti ja erityisruokavalio ateriat pyritään valmistamaan samankaltaisiksi kuin perusruoat. Ruokavalio muutokset ja erityisruokavaliota noudattavien ruokailijoiden poissaolot ilmoitetaan välittömästi, Toivolan koulussa keittäjälle ja muiden koulujen osalta Ruokalan dieettikeittäjälle puhelimitse mahdollisimman pian kun poissaolo on tiedossa. Koska elintarvikemäärärahat ovat melko niukat, on pyrittävä karsimaan turhaa resurssien käyttöä.

Mäntyharjun kunnassa koulukeskuksen keittiö valmistaa ateriat yhtenäiskoulun ja lukion oppilaiden ja opettajien lisäksi Varpasen ja Kirkonkylän kouluille. Kouluaterioita valmistetaan päivittäin n.750:lle. Toivolan koulussa valmistetaan ruokaa itsenäisesti n.60:lle ruokailijalle.
Kyttälän koulussa sekä Varpasen ja Leppäniemen kyläkouluissa päivittäinen ruokailu tapahtuu erillisessä ruokasalissa tai ruokailutilassa. Kirkonkylän ja Toivolan kouluissa ateriointi tapahtuu luokkahuoneissa.
Oppilaat annostelevat pääsääntöisesti ateriat omatoimisesti.
Ruokalistaa uudistetaan vuosittain. Mäntyharjun koulujen ruokalista on viikoittain luettavissa paikallislehdestä.
Kotitalousopetuksen kanssa tehdään yhteistyötä esim. erilaisia tarjoilu- ja somistustöitä juhla-aterioille. Leivontatöitä on toteutettu myös yhdessä. Asiakastyytyväisyys- kysely oppilaille on suoritettu yhteistyönä kotitalousopetuksen kanssa.
Luokkaretkien retkieväiden tekoon ja pakkaamiseen on osallistunut useat koululuokat opettajiensa johdolla. Oppilaiden askartelu- ja kuvaamataidon töitä on myös ollut näytteillä koulun ruokasalin vitriinissä.

Kouluateriat ovat suomalaisia perusruokia ja niiden raaka-aineet ovat tuttuja ja turvallisia
elintarvikkeita joiden alkuperä ja tuotanto on jäljitettävissä ja tiedossa. Ruoanvalmistuksessa käytetään myös jonkin verran lähi- ja luomutuotteita, taloudelliset seikat huomioon ottaen.