EtusivuPalvelutKoulutus ja opiskelu  > Kouluruokailu

Kouluruokailu                                                  

Lataa koulujen ruokalista tästä.

Maksuton ja maistuva, vaihtelevaksi suunniteltu kouluateria tarjoaa päivittäin virkistävän tauon koulutyön lomaan, oppilaille, opettajille ja henkilökunnalle.

Kouluateriat pyrkivät kasvattamaan ja ohjaamaan oppilaiden ruokatajua hyvinvointia ja terveyttä ylläpitävään ruokavalioon. Hyvät ruokailutavat, ateria-annosten oikea koostaminen ja toisten huomioon ottaminen lisäävät viihtyisyyttä yhteiseen ruokailuhetkeen.

Mahdollisuuksien mukaan järjestetään vaihtelua ruokailuun tarjoamalla kausiruokia sekä perinteisiä juhla-aikojen aterioita. Lisävaihtelua saadaan erilaisilla teemapäivien tarjoilulla. Näin ylläpidetään oppilaiden ruokakulttuurin tuntemista.

Kouluateriat ovat kouluruokailusuosituksen mukaisia, monipuolisia ja vaihtelevia, vähäsuolaisia eivätkä sisällä kovia rasvoja. Kouluruoka kattaa oppilaiden energia- ja suojaravintoaine tarpeen koululounaan osalta. Päivittäinen kouluateria on n.1/3 osa oppilaiden ravinnontarpeesta.

Koululounas sisältää pääruoan, salaatin tai muun lisäkkeen, leivät, ravintorasvan ja rasvattomanmaidon, piimän tai veden. Kouluateria täydentää kotona tarjottavia aterioita.

Ruokailijoiden erityisruokavaliot huomioidaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Erityisruokavalioateriat pyritään valmistamaan samankaltaisiksi kuin perusateriatkin ovat.

Mäntyharjun kunnan koulukeskuksen keittiössä valmistetaan aterioita yhtenäiskoulun, lukion, Kirkonkylän  ja Toivolan koulun oppilaille , opettajille ja henkilökunnalle. Kouluaterioita valmistetaan päivittäin n. 750:lle.

Yhtenäiskoulun ja lukion oppilaat ruokailevat koulun ravintolassa, Toivolan ja Kirkonkylän koulun oppilaiden ruokailu tapahtuu luokkahuoneissa. Oppilaat annostelevat itse ateriansa.

Koulujen kuuden viikon ruokalistaa uudistetaan vuosittain. Kouluruokailua kehittävä ruokailutoimikunta on mukana suunnittelemassa kouluruokailun ruokalistoja. Ruokailutoimikunnan jäseninä ovat yhtenäiskoulun rehtori, kotitalousopettaja, terveydenhoitaja, tuotanto- ja ravitsemispäällikkö. Edustajat koulun keittiön henkilökunnasta ja vanhempaintoimikunnasta sekä lukion ja yhtenäiskoulun oppilas jäsenet. Tulevalle kaudelle saadaan lisäksi kyläkoulujen edustus em. toimikuntaan. Toimikunta kokoontuu  4-6 kertaa lukuvuodessa.

Kouluateriat ovat suomalaisia perusruokia ja niiden raaka-aineet tuttuja ja turvallisia tuotteita joiden alkuperä ja tuotanto on jäljitettävissä. Ruoanvalmistukseen käytetään jonkin verran lähi – j a luomuruokaa.

Koulujen ruokalista on nähtävillä viikoittain Pitäjänuutisissa.

 

päivitetty 30.5.217